Felvágott helyett, készítsünk szendvicskrémeket! A húskészítmények, mint például a felvágottak is a közkedvelt kenyér feltétek közé tartoznak, viszont a nitrites pácsó (gyomorban nitrozaminná alakul, ami daganat keltő hatású) és magas sótartalmuk miatt korlátoznunk kellene bevitelüket, hiszen a szív és érrednszeri betegségek, továbbá bizonyos daganatok kialakulásáért okolhatók a nagyobb mérvű fogyasztásuk.
Felvágott helyett szendvicskrém, nemcsak reggelire!
Helyezzük a hangsúlyt inkább a szendvicskrémek (reggeli, vacsora, mártogatós) készítésére, melyben a zöldségek, növényi fehérjék (avokádó, hüvelyesek..) és a tejtermékekek (natúr joghurt, kefir, túró) kapnak szerepet. Abban az esetben, ha tejfehérje allergia/ vagy intolerancia miatt a tejtermékeket ki kellett vezessük az étrendünkből, vagy vegán életmódot követünk (állati eredetű terméket nem fogyasztunk), akkor fokozottan figyelnünk kell a komplettálásra, ugyanis a növényi fehérjék nem tartalmazzák az összes esszenciális amminosavat megfelelő mennyiségben. Mindegyik hiányos valamelyik amminosavban (pl:hüvelyesek-metionin hiány), így ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be őket, a különböző növényi fehérjéket kombinálnunk kell egymással. Például gabonaféléket (zablepény, kenyér, korpovit) a hüvelyesekkel (bab, csicseriborsó, lencse) és/vagy olajos magvakkal (dió, mandula, napraforgómag).
Receptötletek:
Cukkini krém gazdagon
- Cukkini 250g
- Tolna sajt 100g
- Joghurt 1dl
- vaj 20 g
- Póréhagyma fél szál
- 1 evőkanál lenmag vagy lenmagpehely
- só, bors
A cukkinit lereszeljük és besózzuk, a póréhagymát felkarikázzuk, és a sajtot lereszeljük. A vajban feltesszük párolódni a póréhagymát, később belehelyezzük a kinyomkodott cukkinit, majd borssal beízesítjük és fedő alatt megpároljuk. Miután kész beleöntjük a lenmagpelyhet, reszelt sajtot és krémesre turmixoljuk a joghurttal együtt. Abban az esetben, ha tejfehérje allergiásak vagyunk, a vaj helyett tejmentes margarint használjuk, és a turmixolás csak a párolt cukkinival és lenmaggal történjen. Ahhoz, hogy ne maradjon leveses a cukkinikrém, szükséges a párolás előtt kinyomkodni, mert a sózástól rengeteg vizet fog ereszteni, továbbá a lenmag hozzáadása is, mert azon túlmenően, hogy növeli a krém rosttartalmát, folyadékot is megköt.
Babkrém
- 20-25 dkg főtt bab
- 1/2 citrom leve
- 3 db napon szárított, olajban pácolt paradicsom
- 6 szem fekete olívabogyó apróra vágva
- sok fokhagyma (ízlés szerint)
- kevés olívaolaj, maroknyi bazsalikomlevél (vagy szárított bazsalikom), só, bors.
A hozzávalókat összekeverjük, botmixerrel pépesítjük. Mártogatósként pirított kenyérrel, friss zöldségekkel, de kenyérre kenve szendvicsbe is finom.
Sárgarépás túrókrém
- Félzsíros tehéntúró 250g
- Joghurt 1 dl,
- Sárgarépa 150g
- Só, bors
A tehéntúrót áttörjük, és kikeverjük a joghurttal. Hozzáadjuk a megtisztított és finomra reszelt sárgarépát. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Turbózva, vagy sárgarépát elhagyva: Petrezselyemmel, lila hagymával, akár snidlinggel és vagy feta sajttal még finomabbá tehető, s így a sót is ki lehet belőle hagyni!
Tonhalkrém
- Tonhal konzerv 80g
- Főtt tojás 2db
- vaj 10 g (elhagyható, akkor a konzerv olajából kell hozzáadni, hogy krémes állagot érjünk el)
- mustár, citromlé, petrezselyemzöld, só, bors
A konzerv tonhal levét szűrőben lecsepegtetjük. A főtt tojást apróra vágjuk, vagy lereszeljük vastag lyukú reszelőn. A vajhoz keverjük a mustárt, citromlevet és a petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a főtt tojást, a tonhalat és keverőtálban kikeverjük.
Avokádókrém
Az avokádókrém elkészítésének sok-sok fajtája létezik. Nálam az alap hozzávalók a következők: fokhagyma, só, bors, pici citromlé és egy kevés joghurt felhasználásával összeturmixolom az avokádót. Az arányok ízlés kérdése, nálam mindig csak szemre készül. Lehet bele tenni hámozott paradicsomot, snidlinget, mentát, petrezselymet – vagy amit akartok.
Céklás túrókrém
- 1 cékla
- 1-2 ek frissen csavart citromlé
- 1 tk méz
- 200 ml görög joghurt
- 1 mokkáskanál só
- 250 g sovány túró.
- mokkáskanál só
A céklát apró lyukú reszelőn megreszeljük, hozzákeverjük a citrom levét és a mézet. Ezután összeturmixoljuk, vagy alaposan összekeverjük a joghurttal, sóval és a túróval. Hűtőben tároljuk. Csak pár napig fogyasztható.
Házi sajtkrém
- 100 gr reszelni való sajt, (lehet többféléből is)
- 200 ml natúr joghurt vagy görög joghurt
- 1 csokor vágott petrezselyem.
A hozzávalókat összekeverjük, és pompás, saját készítésű sajtkrémet kapunk.
Humusz, azaz csicseriborsókrém
- 20dkg szárazon mért csicseriborsó
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 ek. szezámmag (vagy Tahini szezámpaszta)
- 1 ek. olíva olaj + fél evőkanál tökmagolaj
- 3 evőkanál natúr joghurt
- fél citrom leve, pici só és őrölt kömény.
A csicseriborsót 12 órára vízbe áztatjuk, majd 45 perc alatt sós vízben megfőzzük. Ezután ízlés szerint a hozzávalókkal összeturmixoljuk, a turmixolásnál fél dl víz szükséges (ha nem turmixolható, akkor több).
Köles körözött
- 1 bögrényi köles
- 1 közepes fej hagyma (lila és vörös is lehet)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek vaj,
- petrezselyem, bors, só, őrölt köménymag.
A köles alapos mosása után megfőzzük, a hagymákat belereszeljük vagy feldaraboljuk, vajat belekeverjük, ízesítés a fűszerekkel és a petrezselyemmel.
Padlizsánkrém
- 2 kisebb padlizsán
- kis fej hagyma negyede (ízlés szerint)
- 1 fej fokhagyma negyede (ízlés szerint)
- só, bors
- 1,5 evőkanál olívaolaj
A padlizsán kettévágva, húsával lefelé fordítva 180 fokon 1 órát sütőbe tesszük. Közben apróravágjuk a fokhagymát és a vöröshagymát, miután a padlizsán héja ráncosodni kezd kivesszük a sütőből. Megvárjuk míg addig hűl, hogy a húsát kitudjuk kanalazni a héjából és összeturmixoljuk a sóval, hagymafélékkel és az olívaolajjal. A hagymát ízlés szerint adagoljuk, vigyázzunk mert nagyon könnyen el lehet „ hagymázni”. Lecsósan is elkészíthető sült pritamin paprikával és paradicsommal.
Sóskás brokkoli krém
- 1 marék sóska,
- 1 kisebb brokkoli (megfőzve, fedő nélkül)
- 3-4 bazsalikom levél
- 1/2 marék rukkola
- 1 marék dió
- 1 újhagyma
- kevéstökmagolaj (de használhatsz olívát is)
- só, bors, pici, száritott fokhagyma (vagy nyers)
Tisztítás és aprítás után mindent turmixoljunk pépesre (minimális víz hozzáadására szükség lehet), kenhetőre.
Felvágottak és egyéb húskészítmények fogyasztása sem ördögtől való, de a mértékletességet tartsuk szem előtt! Igyekzzünk maximum hetente 1-2 alaklommal beépíteni.
Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkem, oszd meg másokkal, és kövess a Facebook-, valamint Instagram-oldalamon is.