Hozzávalók (4 személyre):

  • 250g zsírszegény túró
  • 40 g zabpehelyliszt (vagy darált zabpehely)
  • 150 g light gyümölcsjoghurt vagy 100g natúr joghurt + 50 g fagyasztott erdei gyümölcs (fontos, hogy kiolvadjon és kicsöpögjön)
  • sztívia ízlés szerint (késhegynyi)
  • 1 teáskanál citromlé és reszelt citromhéj
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük. A gyümölcsjoghurtba belekeverjük a sztíviát és a citromlevét, valamint az alaposan megmosott és lereszelt citromhéjat. Fontos, ügyelni arra, hogy a citrom héjának csak a felületét reszeljük bele, a fehér részét már ne, mert akkor megkeseredik az egész sütemény. A citromból érdemes a bio citromot választani, hogy vegyszermentes legyen a héja. A zabpehelyliszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát. A tojást szétválasztjuk, csak a fehérjére lesz szükségünk. Miközben a fehérjét elkezdjük felverni, a cukorhelyettesítőt fokozatosan hozzáadhatjuk, ha már félkeménnyé kezd válni a habunk. Abban az estben, ha nem sikerül kemény habot vernünk pár csepp ecettel vagy citromlével fokozhatjuk a hatást. Ezután a túrót egy tálban összetörjük és hozzákeverjük a citromos, édesítős gyümölcsjoghurtot, majd a szódabikarbónával elkevert zabpehelylisztet, és legvégül adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Óvatosan összekeverjük, hogy a tojáshab ne törjön össze. 20 cm átmérőjű tortaformába tesszük, és előmelegített sütőben 35 percig 180 fokon sütjük. A sütési idő lejárta után a süteményt hagyjuk bent a sütőben, amíg ki nem hűl.