Tamás amikor bejelentkezett hozzám ekcémás tünetekről és bélrendszeri  panaszokról (puffadás, hasmenés hasi görcsök) számolt be, illetve jelezte, hogy intenzíven mozog is, mert szeretne néhány kiló súlyfeleslegtől is megszabadulnia, de félév alatt szigorú étrend tartása mellett csak 6 kg-ot tudott fogyni, hiába a szinte minden napi több órás aereob és súlyzós edzés együttvéve.

A hisztaminintoleranciában vizsgálandó DAO enzim szintje 9,3 volt, továbbá az intolerancia tesztjében, erősen pozitívan tűnt fel a tojásfehérje, tejfehérje, földimogyoró és enyhén pozitívan a glutén, és az élesztő. Az ételintolerancia tesztek esetében fontos azt kiemelnünk, hogy nem allergiát jelez, így az adott erősen, közepesen vagy gyengén kijött pozitív élelmiszert nem feltétlenül kell kivonni, csak maximum átmenetileg nem vagy kisebb mennyiségben fogyasztani.

Bélrendszeri panaszok, alacsony DAO szint, ekcémás tünetek esetén mindenképpen kezdjünk a hisztaminintolerancia étrendjébe?

Erről egy dietetikus számára a megfelelően vezetett étkezési és tüneti napló írása sokat elárul, hogy mi legyen az étrendterápia kezdeti majd a kontrollok alkalmával a következő lépés. Tamás esetében csak a tojásfehérjét kellett teljesen kivonnunk, és a tejfehérjéből visszavennünk, mert az edzés miatt rengeteg tejsavófehérjét fogyasztott, ami miatt a szervezete jelzett is. Viszont ami jó hír, hogy bélrendszeri és ekcémás panaszai teljesen megszűntek, ma már tojást is eszik, illetve, hogy a földimogyoróból és hüvelyesekből is tudott fogyasztani már 1 hónap elteltével is, miközben őket tiltó listán tartják számon hisztaminintoleranciában. Sőt mi több a testsúlyában is eszméletlen eredményeket ért el, most már szálkásításban kérte a segítségemet egy versenyhez (ez már nem a területem, úgyhogy egy másik kolléga segítségét kértem!).

Fontos a mérték és egy jól összeállított étrend, ami a kiegyensúlyozott bélflórát támogatja! Ezáltal a bélrendszerünkben egy sokszínű mikrobiom közösséget létrehozva, aminek az átmeneti zavara adta a tüneteinket!

Tamás visszajelzéseiből szemezgettem:

  • 1 hónap múlva:

Szeretnélek tájékoztatni, hogy az étrend tökéletesen működik, mert teljesen megszűnt minden panaszom.
Persze továbbra is folytatom kísérletezés nélkül, kerülöm a tojást, hagymát stb. legalább 2-3 hónapig.
Közben probiotikummot is használok. Továbbá összeszámolva a gyümölcs és a zöldség mennyisége az 500g naponta.

  • 2 hónap múlva:

„Köszönöm az érdeklődésedet én nagyon jól vagyok. Nagyon jól mennek a mindennapok, semmilyen panaszom nincsen és már szeretném kipróbálni a visszavezetést is. Továbbá az ekcéma is elmúlt vagyis már csak egy nagyon kicsit látszik.És a súlyom csökkenéséhez is nagyon jó étrendet állítottunk össze mert az folyamatosan csökken, ilyen heti 0,7kg. Jelenleg már 88gk vagyok és ez már -10kg összesen.

Részemről mehet a visszavezetés…” -Ekkor beszéltünk újra Tamással, hogy hogyan érdemes most már akkor egy minden élelmiszercsoportot érintő étrend mellett kiegyensúlyozott életmódot élni!

  • 5 hónap múlva:

„Nagyon jól alakul minden, ugyanis ehetek most már szinte bármit, mert semmi problémám nincsen, mint amikor először felkerestelek…
Tanácsaidnak köszönhetően hétről-hétre, hónapról-hónapra sikerült teljesen meggyógyulni.
Ezúton is köszönöm, hogy segítettél és irányt mutattál.”

Nagyon jó érzéssel tölt el, amikor olyan ember számára tudok segíteni, akinek „nemcsak” a testsúlyát érintően tudok segíteni, ezáltal magabiztosságot, lendületet adni számára, hanem a régóta gyötrő emésztőszervi és allergiaszerű panaszain is segíthetek!

Öröm ilyen levelet kapni és végtelen hála is, hogy visszajelez és megadja a bizalmat, hogy a tudásomra hagyatkozik! Köszönöm!

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkem, oszd meg másokkal, és kövess a Facebook-, valamint Instagram-oldalamon is.