A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének nevéhez fűződik a hazai kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlás kiadása, ami az OKOSTÁNYÉR® megnevezést viseli. A korábbi házikó vagy piramis ábrázolást, felváltotta a tányér jellegű megjelenítés, melyben már élelmiszer csoportonként, és adagolási mennyiségekkel együtt taglalják a korosztályok szerint, hogy napi viszonylatban egy ideális kiegyensúlyozott étrendnek mit kell tartalmaznia. A felnőtt és a gyermek Okostányér alapvető különbsége az adagok nagyságában rejlik, hiszen eltérőek az energiaigények.

Az ajánlás leírja, hogy étrendünk alapját a zöldség és gyümölcsfélék képzik napi 4 adagban, melyből 1 adagnak nyers formában szükséges a tányérunkra kerülnie, ők képzik a vitamin-, ásványi anyag és rost bevitelünk nagy részét.  Továbbá minden főétkezésnek ki kell egészülnie fehérjével (hús, hal, tojás, tej, tejtermék), ezen felül az energiát biztosító gabonafélék (kenyér, péksütemény, gabonapelyhek, rizs, tészta, bulgur) beiktatása is elengedhetetlen a megfelelő energiaellátás biztosításának érdekében napi 3 adagban, melyből 1 adagnak teljes kiőrlésű gabonának kell lennie, melyek a rost források másik részét adják. A fehérjék többek között a sejtjeink felépítéséért, hormonok és enzimek képzéséért, az immunrendszerünk megfelelő működéséért, és az izomzat kialakításáért felel. A tányér megjelenítés azt tükrözi, hogy az étrendünk felét a zöldségek-, és gyümölcsök adják, a harmadát a gabonafélék, és a maradék részben a húsok-húskészítmények, és a tej-tejtermékek osztoznak. Kitér a mozgás és a folyadékbevitel fontosságára is, ahogyan a túlzott só, cukor és zsírbevitel negatív hatásait is feltűnteti és tippekkel lát el, hogyan tudnánk csökkenteni a bevitelüket. A zsírbevitel drasztikus lecsökkentése a test védelmi funkciójának és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásának defektusával jár.

A szakmai szervezet adagolási útmutató és energia igény kalkulátor kidolgozásával is szerette volna segíteni a szülők dilemmáját a téren, hogy mi a megfelelő mennyiségű és tápanyag összetételű étrend gyermekük számára.

Az ajánlás az adagolási útmutatókkal és energiaigény kalkulátorral együtt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapján megtekinthető.

 

Okostányér – Mi legyen egy nap a tányérodon?

 

Szeretnék a szülők figyelmébe ajánlani további két kiváló oldalt, ahol többek között a gyermekeik tudását tudnák bővíteni az emberi test élettana, és a táplálkozás témakörében, korcsoportjuknak megfelelő játékos feladatokkal és animált videók segítségével.

 

Okosdoboz (táplálkozás témakör):

Az emberi test biológiája és egészsége (adaptív oktató rendszer):