A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület nevéhez fűződik az „Első 1000 Nap” edukációs program megalakulása, mely a hazai szakembereket fogja össze és tükrözi a nemzetközi irányelveket. A program célkitűzése, hogy a helyes táplálkozás kialakítására ösztönözze a szülők figyelmét. Jelen tudásunk szerint a fogantatás pillanatától számított első 1000 nap (gyermek 2 éves koráig tart) táplálkozási szokásai nagymértékben meghatározzák a későbbi népbetegségek kialakulásának kockázatát, mint elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás és allergiák kialakulása.
Gondoljunk csak bele, gyermekünk életének első évére megháromszorozza születési súlyát. Sosem lesz még egy ilyen intenzíven növekedő időszaka, ebből kifolyólag elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű, vitamin és ásványi anyagokban gazdag táplálkozási szokások kialakítása.

 

Mi határozza meg a kezdés időpontját, és mikorra időzítsük?

Számos nyugat-európai és amerikai ajánlásokat figyelembe véve,- úgymint például a WHO és az ESPGHAN iránymutatásai-, 2019. évi Egészségügyi Közlöny 18. számában napvilágot látott az új hazai hozzátáplálási irányelv, melyben már nem olvashatóak olyan szigorú előírások a táplálékallergének bevezetésének időzítéséről, egy-két elővigyázatosságtól eltekintve. Ugyan az országok étkezési kultúrája között óriási a különbség, de a hozzátáplálás elindításának ütemezése körül egy álláspont körvonalazódott, méghozzá, hogy kizárólagos vagy igény szerint szoptatás szükséges az első 4 hónapban (17 hétig, 5. hónap kezdete). Ekkora a csecsemő neurológiai fejlettsége, vese funkciói és az emésztőrendszere már elég érett ahhoz, hogy szilárd táplálékokkal is megbirkózzon,ugyanis az anyatejben lévő tápanyagok már nem elégítik ki a tápanyag (pl: vas )szükségleteit. Ez nem jelenti azt, hogy óramű pontossággal szükséges megkezdeni a hozzátáplálást a 17. héten, viszont a 4-6. hónap (17-26 hét) között ajánlatos. Figyeljük meg a gyermek szem- száj – kéz mozgáskoordinációs képességeit. Azaz a kezét szájába tudja-e venni, vagy egyéb tárgyakat, milyenek a nyelési reflexei (szűnjön meg a „nyelvkilökő reflexe”, vagyis nem löki-e már ki az ételt, amit a szájához teszünk), továbbá hogy fennáll-e éjszakai extra szopási igény, és kezdjük meg a hozzátáplálást, ha ezek teljesülnek. Fontos kiemelni, hogy 1 éves korig szükséges a szilárd táplálék mellett a szoptatást is fenntartani. Itt hívnám viszont fel a figyelmet arra, hogy 4. hónap előtt szilárd étel adása megnöveli az allergia kockázatát, továbbá a későbbi elhízás rizikóját is.

 

Hogyan haladjunk?

Ideális időpont a megkezdésre a délelőtti szoptatás időszaka, és fontos a fokozatosság elve, egyszerre csak egy alapanyag 1- 2 kanállal való kóstoltatása. Új íz bevezetése 2-3 naponként történjen, hogy kitudjuk szűrni az esetleges kiütést vagy bármi problémát okozó élelmiszert A tehén tej vagy egyéb állati tej nem adható 1 éves korig, kizárólag kis mennyiségben ételbe keverve, ezt főképp a magas fehérje tartalma indokolja, ami elhízáshoz vezethet, ha a szükségletnél többet fogyaszt belőle a csecsemő. Ahogy ez a tápszeresen táplált csecsemők esetében meg is figyelhető, hogy sok esetben több zsírt raktároznak, mint anyatejjel táplált társaik, ami a fehérje ellátottságuk magasabb arányára eredeztethető. Ebből kifolyólag 2020-tól, illetve 2021-től az anyatej-helyettesítő vagy kiegészítő tápszerek (tehéntejfehérje vagy fehérjehidrolizátum) esetén, a gyártóknak vállalást kellett tenniük arra, hogy a termékeik fehérjetartalmát csökkentik.
A jelenlegi ajánlás a tápszeres kiegészítést, a 4-6 hónapban, csakis abban az esetben ajánlja, ha már sem anyatej, sem donor női tej nem áll a rendelkezésre, továbbá a súlygyarapodás is megáll. Viszont kiegészítő jelleggel, hogy vitamin és ásványi anyagpótló, már nem adható.
Az allergén ételek (olajos magvak, hal, tojás stb.) bevezetése is történhet egy időben az egyéb táplálékokkal, mint gyümölcs, zöldség, hús, gabona, csak ügyeljünk a kezdetben mindig kis mennyiségben kóstoltatásra. A fentebb említett „3 napos szabály” betartására mellett, egy nap mindig csak egy új élelmiszer adható, viszont amit már korábban bevezettünk azzal keverhető. Abban az esetben, ha a családi kórtörténetben előfordul allergiában szenvedő egyén, akkor a kezdeti kis mennyiség még nagyobb hangsúlyt kap, de nem szükséges kitolni a bevezetés idejét. Kizárólag a súlyos ekczémában szenvedő és/vagy tojás allergiás csecsemők esetén javasolt a földimogyoró bevezetését (pürésítve), a 4-11 hónap közötti időszakra kitolni, de mindenképpen orvosi felügyelet mellett.

Hozzátáplálás gyakorisága (új étel kezdeti mennyisége 1-2 kávéskanál):

  • 5-6 hónap: naponta 1-2*
  • 6-8 hónap: naponta 2-3*
  • 9-12 hónap: naponta 3-4*
  • 1 éves kor után nem szükséges az anyatejes táplálás, napi 5 étkezés kialakítandó

 

  5-6 hónap 6-7 hónap 7-9 hónap 9-11 hónap
Anyatej minimum 80% minimum 50% minimum 25% minimum 10%
Zöldség/burgonya/hús püré 20% 25% 25% 25%
Gabona/tejpüré 25% 25% 25%
Gabona/gyümölcspüré 25% 40%

Forrás: 2019. évi Egészségügyi Közlöny 18. száma: A tápanyagok mennyiségének javasolt aránya egy nap során

 

5-9 hónapos kor között elkezdhető pürék, 200 g (1 hét alatt felépítendő) mennyiség elosztásának tükrében:

Zöldség/burgonya/húspüré Gabona/tej püré Gabona/gyünölcs püré
90-100 g zöldség
40-60 g burgonya
15-20 g hús (először baromfi)
8-10 g repceolaj (olívaolaj)
200 g anyatej vagy tápszer
20 g gabonapehely
20 g gyümölcslé vagy pép
20 g gabonapehely
90 g víz
100 g gyümölcs

 

Az ételkészítésnél fő szempont a természetes ízek megkedveltetése, azaz a hozzáadott só és cukor bevitel kerülése, továbbá a változatosság. A bevezetés kezdődhet a gyümölcsök közül az almával, őszibarackkal, sárgadinnyével, megggyel, cseresznyével, hámozott szilvával, körtével, déli gyümölcsökkel, avokádóval, zöldségek közül pedig részesítse előnyben a sárgarépát, céklát, burgonyát, salátát, sütőtököt, gesztenyét, spárgát. 8 hónapos kortól vezethetők be a puffasztó „k betűs” zöldségek (karfiol, kelkáposzta). A nitrát halmozó zöldségek esetén (cékla, sárgarépa, saláta), ha nem tudunk beszerezni friss vegyszermentes zöldséget inkább a bébiételt válasszuk, elkerülve a methemoglobinémia veszélyét, ami a csecsemők még nem megfelelő nitrát bontásának köszönhetően a fulladás veszélyét hordozza magában. A céklát, sárgarépát frissen, a közepét felhasználva adja a babának. Ahogyan a fenti táblázatokból is kitűnik a hozzátáplálás megkezdésével a húsok napi szintű adása javasolt, míg a halak heti 2*, csirkemáj pedig heti 1*. Ahogyan a hús, úgy a glutén (búza, rozs, árpa) is minél hamarabb bevezetendő a napi étkezések közé (4—11 hónap), kezdetben 3 db bulátával vagy fél babakeksszel vagy egy csapott kávéskanál liszt vagy csapott mokkáskanál búzadara ételbe keverésével próbálkozzon. A bevezetésre a hozzáadott cukortartalmuk miatt, a cukrozott kekszek, mint háztartási keksz nem alkalmasak, illetve a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek sem, mert a gyermek emésztőrendszere még nincs felkészülve a magasabb rostartalom feldolgozására.
100-125 ml natúr joghurt vagy kefirben, és 100 ml-enként 1 kávéskanál túró, reszelt sajtban maximalizálják a tejtermékek bevitelét, főzelékekhez vagy gyümölcspürékhez adva. Anyatejjel táplált csecsemő, az extrém nyári meleget leszámítva nem szorul kiegészítő folyadékpótlásra, csak miután már legalább 3 étkezés bevezetésre került. 8-10 hónapos kor között lehet elkezdeni a rágáshoz való hozzászoktatást, úgy hogy a főzelék pürésítésénél egy nagyobb, de puhább zöldségdarabot meghagyunk.

Ne csüggedjen, ha babája egy új élelmiszert nem fogad el rögtön, egy új íz megkedveltetése akár 8-12 alkalmat is igénybe vehet, ahogy egy új szokás kialakítása se mehet egyről a kettőre. Fontos, hogy semmit se erőltessen, nem kőbevésett az étkezések teljes adagjának (200g) felépítése 1 héten belül, ezt bízza babájára!

 

Forrás: 2019. évi Egészségügyi Közlöny 18. szám